Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Hei, mitä etsit?

search

Roseeviinimaat

Ranska on roseeviinien ehdoton edelläkävijä. Lue, missä maissa roseeviiniä tehdään ja tutustu eri maiden roseetyylien kirjoon.
arrow_downward

Lue koko juttu

Ranska

Viinimaana Ranska on toiminut roseeviineille edelläkävijänä ja erityisesti Provencen alue on nostanut koko kategoriaa suuren yleisön tietoisuuteen. Alueen kepeän raikkaat ja hailakan punaiset roseeviinit ovat toimineet monipuolisesti eri käyttöyhteyksiin ja tuottajien periksiantamattomuus luoda laadukkaita viinejä on kantanut hedelmää. Provence sijaitsee Ranskan kaakkoiskulmassa ja se tunnetaan erittäin lämpimästä ilmastostaan sekä välimeren välittömän läheisyyden luomasta tunnelmastaan. Provencen roseet toimivat erinomaisina seurusteluviineinä, mutta myös monikäyttöisesti kepeämpien ruokien pariksi.

Koillis-Ranskassa, aivan Saksan rajalla sijaitseva Alsace on tunnetumpi aromikkaista valkoviineistään, mutta tuottaa myös erinomaisia roseeviinejä. Rypälelajikkeena toimii pääasiallisesti Pinot Noir ja makeusasteeltaan alueen aromikkaat viinit ovat kuivasta puolikuivaan. Alsacen roseet toimivat kuten Provencenkin, eli sellaisenaan tai loistavana parina kevyemmille aterioille tai Saksalaityylisille herkuille.

Samppanjan viinialue poikkeaa viinilainsäädännön osalta EU:n alueella siten, että roseesamppanjan valmistuksessa valko- ja punaviinin yhdistäminen on sallittua. Muun roseeviinin kasvaessa myös roseesamppanjat ovat kasvattaneet osuuttaan ja nousseet näin suurten yleisöjen tietoisuuteen. Roseesamppanjaa valmistetaan niin kutsuttuna vakiosamppanjana, joka edustaa samppanjatalon perustuotetta ja vuodesta toiseen tasalaatuisena pysyvää taidonnäytettä, kuin myös vuosikertasamppanjana, jota tehdään vain kasvuolosuhteiltaan erinomaisina vuosina. Roseesamppanja on erittäin monipuolinen valinta läpi erilaisten ateriakokonaisuuksien tai sellaisenaan kuplivalla juhlistamiseen.

Roseeviinimaat maisema

Espanja

Espanja on Ranskan jälkeen maailman toisiksi suurin roseetuottajamaa. Espanjalaiset roseeviinit kulkevat paikallisittain Rosado-nimellä, mutta myös ”Rosé” on yleisesti etiketeistä löytyvä merkintä. Maan tyyli on yleisesti ottaen raikas, mutta värimaailma monesti intensiivisemmän punainen, kun vaikkapa Provencen roseeviineissä. Yleisiä rypälelajikkita espanjalaisen roseeviinin valmistuksessa ovat Grenache (Garnacha), Mourvedre (Monastrell) sekä Tempranillo, mutta myös esimerkiksi Bobal ja Syrah -lajikketa käytetään.

Lisäksi Espanjalaisten ylpeydestä, samppanjamenetelmällä valmistetusta Cava-kuohuviinistä, tehdään roseeversiota. Näissä pääasiassa maan koillisosista tulevissa roseekuohuvissa käytetään alueen päärypäleiden lisäksi muun muassa Monastrell-, Garnacha-, Trepat- sekä nyttemmin myös Pinot Noir -lajikkeita. Cavan lisäksi maa tuottaa kustannustehokkaammilla valmistusmenetelmillä hedelmävetoisia ja mahdollisesti makeampia kuohuviinejä edullisempaan hintatasoon.

Italia

Italia viinimaana on kaikkine paikallislajikkeneen ja ala-alueineen vailla vertaa. Sama pätee maan roseeviineihin, joskin toiset alueet ovat tähän toisia erikoistuneempia. Tyylien kirjo vaihtelee laajasti ”totisista” laaturoseista aina helposti lähestyttäviin terassiviineihin, höystettynä pienellä makeudella. Muun muassa Koillis-Italiasta löytyvältä Veneton alueelta tulee ehkä maan tunnetuin ja korkealle arvostettu roseeviini Bardolino Chiaretto, mutta myös monia muita loistavia vaihtoehtoja eri hintaluokkiin. Valtavina viinialueina myös Apulia ja Sisilia tuottavat kiinnostavia roseeviinejä monipuolisiin käyttötarkoituksiin.

Erityisesti maan kuohuviinit ovat viime vuosina nostaneet päätään ja Prosecco on lähestyttävän tyylinsä myötä noussut maailmanmaineeseen. Vaikka kyseistä kuohuviinityyliä ei voikaan maan viinilainsäädännön puitteissa tehdä roseena ja kutsua Proseccoksi, on maan kuohuviinituottajat silti ottaneet roseekuohuvat omakseen ja sama lähestyttävä tyyli pidetty yllä.