Moi, mitä etsit?

search

Me virkistämme Suomea vastuullisesti

Hartwall Ura Vastuullisuus Uutiset
Hartwall Ura Vastuullisuus Uutiset

Ovi kiinni! Hartwall säästää energiaa ovellisilla kylmäkaapeilla

Hartwallilla on tutkittu kylmäkalusteiden energian kulutusta. Energiahukan estämiselle kaupan juomahyllyllä on hyvin yksinkertainen ratkaisu: ovi. Ovellinen kylmäkaappi käyttää vain 50 % energiaa avoimeen kaappiin verrattuna. Sen vuoksi Hartwallilla uusien kaappien hankinnassa suositaan ovellisia malleja.

Kuplat kiertoon! Limun poreet syntyvät oluen panemisessa

Hartwallin panimo Lahdessa on fiksu tuotantolaitos. Siellä laitetaan hyvä kiertämään. Vettä, sähköä, höyryä ja hiilidioksidia käytetään säästäväisesti ja älykkäästi. Energiaa napataan talteen tuotantoprosessista, lämmöt säilötään laitteiden lauhduttimista ja oluen panemisessa syntyvä hiilidioksidi päätyy kupliksi Hartwallin virvoitusjuomiin.

Väriä punajuuresta ja kalsiumia maissista – näin Hartwallilla syntyy vegaanisia juomia

Tiesitkö, että punaista väriainetta juomille ja elintarvikkeille antava karmiini on peräisin hyönteisistä ja monissa hyvinvointi- ja kauneustuotteissa esiintyvä kollageeni puolestaan on eläinperäistä? Esimerkiksi tällaisiin yksityiskohtiin kiinnitetään Hartwallin tuotekehitysyksikössä nykyään erityistä huomiota.

Toimintapolitiikka

addremove

Sitoudumme kehittämään jatkuvasti toimintaamme niin turvallisuuden, terveyden, laadun, elintarviketurvallisuuden kuin ympäristön näkökulmasta tukemalla yhteistyötä ja avointa viestintää sekä sisäisten että ulkoisten sidosryhmien kanssa.

Toimimme lainmukaisesti ja konsernimme vaatimuksia noudattaen.

Jokainen meistä on vastuussa työyhteisömme turvallisuudesta, terveydestä, laadusta, elintarviketurvallisuudesta ja ympäristöstä.

Arvioimme toimintamme riskit ja toimimme sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti ehkäistäksemme tapaturmat ja vahingot.

Laatu ohjaa toimintaamme.

Kunnioitamme kaikessa toiminnassamme ihmisoikeuksia.

Turvallisuus ja terveys

  • Turvallisuus ja terveys on tärkein prioriteettimme.
  • Haluamme, että Hartwall on turvallinen paikka työskennellä.
  • Lähtökohtamme on, että jokainen työntekijämme ja yhteistyökumppanimme voi palata työpäivän jälkeen kotiin terveenä.
  • Tavoitteemme on nolla tapaturmaa eikä lainkaan työperäisiä sairauksia.
  • Sitoudumme työskentelemään vastuullisen ja myönteisen juomakulttuurin edistämiseksi sekä omassa toiminnassamme että yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Laatu

  • Toimimme laatujärjestelmämme prosessien ja standardien mukaisesti.
  • Tuotamme ja toimitamme laadukkaita tuotteita, jotka vastaavat tai ylittävät kaikki niille asetetut laatuvaatimukset.

Elintarviketurvallisuus

  • Noudatamme elintarviketurvallisuusjärjestelmämme vaatimuksia varmistaaksemme, että tuotamme ja toimitamme turvallisia ja virheettömiä tuotteita.

Ympäristö

  • Kunnioitamme ympäristöä kaikessa toiminnassamme.
  • Sitoudumme pienentämään ympäristövaikutuksiamme vähentämällä energiankulutustamme sekä käyttämiemme materiaalien määrää.

Panimoliitto

addremove

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenenä Hartwall kantaa yhteiskuntavastuun niin sosiaalisten kysymysten kohdalla kuin ympäristöasioissakin. Panimoteollisuus on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteeseen ja vastuulliseen tuotteiden mainontaan ja markkinointiin.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto pyrkii yhteistyössä ei toimijoiden kanssa vaikuttamaan juomakulttuurin kehittymiseen vastuulliseen suuntaan. Liitto on muun muassa toteuttanut laajan ja tutkitusti vaikuttaneen Kännissä olet ääliö -kampanjan.

www.panimoliitto.fi

Lue myös: Vastuullisuusraporttimme vuodelta 2017

Yhteiskuntavastuu:

Juomamme ja tekomme ovat hyviä

Me Hartwallilla pidämme huolen siitä, että sekä juomamme että tekomme ovat hyviä. Meille se tarkoittaa osallistumista hyvää tekeviin hankkeisiin, lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttämistä, vihreää liiketoimintaa ja tuotantoa, ja monia muita tapoja olla virkistämässä suomalaista yhteiskuntaa.

Yli 400 miljoonaa euroa veroja Suomeen

addremove

Talouden osalta vaikutamme toimintaympäristöömme työllistämällä ja maksamalla veroja. Vuonna 2018 maksoimme veroja 402,3 miljoonaa euroa (2017: 387,3 miljoonaa). Perittyjen ennakonpidätysten määrä oli 9,4 miljoonaa euroa (2017: 9,1 miljoonaa) ja kierrätysmaksujen 8,5 miljoonaa euroa. Yhteiskunnalliset vaikutuksemme näkyvät myös työntekijöidemme maksamina veroina: vuonna 2018 työllistimme keskimäärin 630 henkilöä ja maksoimme palkkoja sivukuluineen yhteensä 40,6 miljoonaa euroa.

26 000 työpaikkaa panimoalalla

addremove

Panimoala on jalostusarvoltaan Suomen neljänneksi suurin elintarviketeollisuuden ala, ja se työllistää Panimoliiton tietojen mukaan suoraan miltei 1 700 suomalaista. Panimoalan kokonaistyöllistävyys on noin 26 000 työntekijää, josta Hartwallin osuus on merkittävä; työllistämme suoraan ja alihankintaketjun välityksellä heistä noin kolmanneksen. Edistämmekin kotimaisen panimoteollisuuden edellytyksiä viestimällä yhdessä muun muassa Panimoliiton kanssa.

Lisäksi Hartwall on merkittävä kesätyöpaikkojen tarjoaja erityisesti Lahden seudulla. Palkkasimme kesällä 2018 yhteensä 121 kesätyöntekijää, joista valtaosa työskenteli Lahdessa tuotanto-toimitusketjun tehtävissä tuotannossa ja sisälogistiikassa. Vuonna 2018 olimme jo seitsemättä kertaa mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Haluamme kampanjaan osallistumalla osoittaa nuorten merkityksen Hartwallille ja sitoutumisemme vastuullisen kesätyön periaatteisiin kuten perehdytykseen, ohjaamiseen, oikeudenmukaisuuteen ja tasapuolisuuteen. Kesätyöntekijöiden palautteen mukaan olemme nuorten keskuudessa arvostettu työnantaja, ja meillä kesätyöntekijät pääsevät nauttimaan lämpimästä vastaanotosta, hyvästä perehdytyksestä sekä mukavasta työilmapiiristä. Kesän 2018 kausityöntekijät antoivat kiitettävän arvosanan Hartwallille työnantajana ja valtaosa tulisi mielellään uudestaankin.

Hartwall tekee tiivistä yhteistyötä myös oppilaitosten ja opiskelijoiden kanssa esimerkiksi tapahtumien ja yritysvierailujen kautta. Tarjosimme vuoden 2018 aikana useita työharjoittelumahdollisuuksia ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille mm. myynnissä ja markkinoinnissa.

Raaka-aineet kotikulmilta

addremove

Hankinnoissamme panostamme laatuun ja saatavuuteen, ja valtaosa Hartwallin käyttämistä raaka-aineista on peräisin paikallisilta toimijoilta. Arvioimme laatua säännöllisesti niin omissa toiminnoissamme kuin alihankkijoidemme osalta ja olemme onnistuneet pitämään laatutasomme jatkuvasti kiitettävällä tasolla.

Vesi on elinehtomme

Laadukas ja puhdas vesi on tuotteidemme tärkein raaka-aine. Hartwallin vesi nostetaan Lahdesta omasta kaivostamme. Vesi ehtii suodattua Salpausselän soraharjujen uumenissa 10 vuotta, ja maaperä puhdistaa veden verrattoman hyvin.

Kaikki juomamme valmistetaan Lahdessa, paitsi Novelle-lähdevesi, joka pullotetaan Karijoen lähteestä. Meillä on yli 8 000 vuotta vanha lähde Karijoen Karhukankaan metsissä. Lähdevetemme pullotetaan käsittelemättömänä ja vain tarvittava määrä kerralla.

Ohra kasvaa Lahden lähipelloilla

Jopa 90 prosenttia oluen valmistuksen keskeisimmän raaka-aineen, maltaan, valmistukseen käytetystä ohrasta on viljelty 100 kilometrin säteellä Lahden panimostamme, ja pienen osan saamme Suomen länsirannikolta. Vain viisi prosenttia omien olutmerkkiemme mallastarpeesta tuli ulkomailta. Mallastus tapahtuu alle 10 kilometrin etäisyydellä Lahden tuotantolaitoksesta. Kotimainen mallas tehdään Lahdessa suomalaisesta mallasohrasta, ja ainoastaan Heinekenin valmistukseen käytetty mallas on merkin omien kansainvälisten vaatimusten mukaisesti ulkomaalaista. Myös kaikki käyttämämme ohrajauho on täysin kotimaista.

vastuullisuus-ohra_900x6755.jpg

Mallasohran toimittajamme Viking Malt on sitoutunut edistämään kotimaisen mallasohran viljelyä vapaaehtoisella sitoumuksella Baltic Sea Action Groupille (BSAG). Hartwallin osuus Suomessa viljellystä mallastetusta mallasohrasta on 19 prosenttia.

Sokeri

Kaikki hankkimamme sokeri tulee Suomen Kantvikista, ja käyttämämme sokerijuurikkaat on viljelty Suomessa. Kotimainen juurikas ei riitä kattamaan koko maan tarpeita sokerituotannossa, joten Kantvikissa jalostetaan myös ulkomaisesta sokeriruo’osta tehtyä raakasokeria.

Aromit, tölkit ja hiilidioksidi

Aromi- ja makupuolella hyödynnämme eurooppalaisia toimijoita, sillä kyseinen teollisuudenala vaatii vahvaa erikoistumista, jollaista Suomesta ei tällä hetkellä löydy. Sen sijaan pakkausmateriaaleissa hankintamme ovat vahvasti kotimaisia: tällä hetkellä noin 92 prosenttia tölkeistämme tuotetaan Suomessa. Myös kaikki ostamamme hiildioksidi on täysin kotimaista.

Näin me teemme hyvää

addremove

Olemme sitoutuneet pitkän tähtäimen vastuullisuusohjelmamme toteuttamiseen. Sen tärkeitä teemoja ovat vastuullinen juomakulttuuri, vihreä liiketoiminta sekä yhteiskunnallinen ja sosiaalinen vastuu. Viime vuonna olimme mukana niin lastensuojelutyössä kuin tukemassa yhdenvertaisuutta.

Perustajajäsenenä Uudessa lastensairaalassa

Vuonna 2018 avattiin Helsinkiin uusi, lasten vaativaan erikoissairaanhoitoon keskittyvä sairaala. Avajaiset olivat meille hartwallilaisille hieno tapahtuma, sillä olemme yksi Uusi Lastensairaala -hankkeen perustajajäseniä, ja lahjoitimme miljoona euroa sairaalan rakentamiseen. Uusi lastensairaala on toimiva ja kiitetty, ja se on myös edelläkävijä monien sairauksien hoidossa ja tutkimuksessa. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että olimme mukana tärkeässä hankkeessa. 

Lastensuojelutyötä tukemassa

Toimimme myös Lasten Päivän Säätiön pääyhteistyökumppanina ja olemme toimineet vuodesta 2013 saakka yhtenä Linnanmäen huvipuiston pääyhteistyökumppaneista. Yhteistyö on meille merkittävä asia, ja haluamme jatkossakin tukea lastensuojelutyötä ja kerätä siihen varoja. Linnanmäen huvipuistoa pyörittävä Lasten Päivän Säätiö luovutti viime vuonna 4,5 miljoonaa euroa suomalaiselle lastensuojelutyölle. Yhteystyön kautta voimme olla mukana antamassa parempia eväitä elämään niitä tarvitseville lapsille ja nuorille.

Leijonien ja Susijengin kumppani

Yksi pitkäaikaisimmista yhteiskuntavastuuhankkeistamme on ollut Suomen Jääkiekkoliiton kanssa tehtävä yhteistyö, joka on jatkunut miltei kolmenkymmenen vuoden ajan. Olimme Suomen Jääkiekkoliiton pääyhteistyökumppani myös vuonna 2018. Yhteistyöllä mahdollistetaan muun muassa kaikenikäisten ja -tasoisten jääkiekkoilijoiden harrastustoimintaa. Lisäksi Hartwall on tehnyt yhteistyötä Suomen Koripalloliiton kanssa vuodesta 2010 saakka. Yhteistyöllä tuetaan sekä maajoukkuetta että eri-ikäisten ja -tasoisten koripalloilijoiden harrastustoimintaa.

Joulumieltä:

Jaffa laulatti joulukansaa lapsiperheiden hyväksi

Joulukuussa 2018 Hartwall Jaffa haastoi suomalaiset tekemään hyvää laulamalla. Tuomaan Markkinoilla Helsingissä jokainen markkinavieras pääsi jakamaan iloista joulumieltä vähävaraisille lapsiperheille – esiintymällä osana televisiomainoksista tuttua, rakastettua Jaffan hedelmäkuoroa.

Rakkaus kuuluu kaikille:

Yhdenvertaisuutta tukemassa Helsinki Priden kumppanina

Vuonna 2018 olimme Helsinki Priden Support-kumppani. Samalla Happy Joe -siideristämme valmistettiin erä Gay Joe -siideriä. Halusimme näin juhlistaa ja tukea yhdenvertaisuutta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia Suomen suurimman Pride-tapahtuman aikaan.

Nautitaan vastuullisesti:

Hartwall vastuullisen juomakulttuurin suunnannäyttäjänä

Hartwall tukee vastuullista kuluttamista korostamalla palvelun tärkeyttä sekä laadun merkitystä määrän sijaan. Olemme mukana Panimoliiton kohtuullisesti.fi-sivuston kehitystyössä ja kaikista pakkaamistamme alkoholituotteista löytyy vastuulliseen alkoholinkäyttöön kannustava kohtuullisesti.fi-logo. Sivustolta kuluttajat löytävät tietoa vastuullisesta alkoholinkäytöstä ja kohtuullisuuden eduista. Olemme sitoutuneet myös yhteisiin mainonnan ja markkinoinnin sääntöihin.

Kohtuukäyttö lähtee yksilön omasta vastuusta. Omien toimintatapojen tiedostamiseen ja pohtimiseen kannattaa käyttää hetki. Panimotalona pyrimme ohjaamaan kulutusta laatuun määrän sijaan ja vaikuttamaan myönteisen ja kohtuullisen juomakulttuurin kehittymiseen. Vastuullinen juomakulttuuri koostuu yhteisistä asenteista ja toimintatavoista, mutta on myös yksilökohtainen valinta.

Vastuullisen kuluttamisen hyvä motto on laatua määrän sijaan. Lue lisää vastuullisesta mietojen alkoholituotteiden nauttimisesta:

Matala-alkoholiset makuelämykset suomalaisten toiveissa

addremove

Suomalaisten juomatavat ovat tutkimusten valossa muuttuneet vuosien aikana. Makuelämyksiä kaivataan myös tilanteissa, joissa ei haluta tai voida nauttia alkoholia. Kiinnostuksen matala-alkoholisiin tuotteisiin ennustetaankin kasvavan jopa 10−15 prosentin vuosivauhtia. Alkoholijuomia valmistavana yrityksenä olemme sitoutuneet tukemaan vastuullista kuluttamista ja haluamme samalla vastata kulutustottumusten muutoksiin.

Vuonna 2018 jatkoimme työtä matala-alkoholillisten tuotteiden parissa. Hartwallilla onkin markkinoiden kattavin matala-alkoholillisten juomien valikoima, jonka myynti on yli kaksinkertaistunut viimeisen kuuden vuoden aikana.

Vuonna 2018 toimme markkinoille alkoholittoman Heineken 0.0 % -oluen myös tölkkiin pakattuna. Kehuttu juoma on niittänyt menestystä erilaisissa alkoholittomien oluiden arvosteluissa. Suomalaisten suosion ovat saaneet kotimainen alkoholiton olut Lapin Kulta Zero 0,0 %, alkoholiton siideri Happy Joe 0,0 % sekä aidon lonkeron miedompi versio Hartwall Original Long Drink 2,6 %.

Energiajuomat ja alan itsesääntely

addremove

Olemme muiden Panimoliiton jäsenyritysten tapaan sitoutuneet yhteisiin toimintasääntöihin ja eettisiin periaatteisiin. Itsesääntelyn kautta energiajuomia ei esimerkiksi markkinoida alle 15-vuotiaille, eikä niitä ole saatavilla koulujen lähellä sijaitsevista juoma-automaateista. Energiajuomista löytyy myös erityiset, kofeiinipitoisuuteen liittyvät pakkausmerkinnät.

Rikastuttamassa kotimaan olutkulttuuria

addremove

Vuonna 2017 kotimaan olutkulttuuria rikastuttamaan perustettu erikoisolutpanimomme Mattsson toimi täyttä höyryä koko vuoden 2018. Saimme vuoden aikana useita uusia oluttyylejä valikoimaamme, kuten Hartwallin ensimmäisen vehnäoluen imperial porterin, pale alen, ja oktoberfest-tyylisen oluen.

Hyvinvointitrendien edellä

addremove

Jo pitkään vallalla olleet hyvinvointitrendit vaikuttavat vahvasti myös juoma-alalla. Suomessa ei enää samassa määrin suosita paljon sokeria sisältäviä tuotteita, ja juomien käyttömotiivit ovat laajentuneet perinteisestä janonsammuttamisesta funktionaalisempiin tarpeisiin.
Hartwall toi markkinoille jo viime vuosikymmenen lopussa Suomeen uuden juomakategorian luoneet Novelle Plus -vedet, joihin on lisätty hyvinvoinnin kannalta tärkeitä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Vuonna 2018 Hartwall esitteli uuden Novelle Plus Uudistava -hyvinvointiveden.

Hartwallin tutkimuksen* mukaan yli puolet (54 %) suomalaisista kertoo kiinnittävänsä aiempaa enemmän huomiota sokerin määrään ruokavaliossaan ja jopa 66 prosenttia suomalaisista ei mielellään käytä sokeria tai yrittää välttää sitä. Vuonna 2018 toimme useita vähäsokerisia ja sokerittomia vaihtoehtoja suomalaisten ulottuville. Uudistimme Hartwall Jaffan sokerittoman tuoteperheen ja esittelimme myös limen makuisen Pepsi MAX -kolavirvoitusjuoman.

*Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000 ja tiedonkeruuaika oli 3.−10.1.2018. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 %-yksikköä.

Ympäristövastuu:

Vihreä Hartwall

Ympäristövaikutusten minimoiminen on tärkeä osa Hartwallin vastuullisuutta. Hartwall pyrkii jatkuvasti pienentämään ympäristövaikutuksiaan tehostamalla jakelukanavia ja kehittämällä yhä ympäristöystävällisempiä tuotteita ja pakkauksia.

Pyrimme vähentämään energian- ja vedenkulutustamme sekä suosimaan uusiutuvia energiamuotoja.

Vähennämme jätteiden määrää panostamalla kierrätykseen. Tuotekehityksellä pyrimme myös vähentämään käytettävän materiaalin määrää sekä hyödyntämään kierrätettäviä materiaaleja.

Hiilidioksidipäästöjen mittaaminen on tärkeä tapa, jolla arvioimme kehitystämme. Päästöjen pienentäminen vaatii läheistä yhteistyötä alihankkijoiden, logististen kumppaneiden ja asiakkaidemme kanssa. Pyrimme vähentämään CO2-päästöjämme esimerkiksi tehostamalla tavarantoimitustamme. Vuonna 2018 tehostimme jakelua entisestään optimoimalla autojen täyttöasteita sekä jakelureittejä. Tarkastelemme kuljetuskaluston määrää ja soveltuvuutta jatkuvan kehittämisen periaatteen mukaisesti.

Juomat valmistuvat energiatehokkaasti

addremove

Kierrätystä ja jätteiden hyötykäyttöä

Hartwallilla panostetaan kierrätykseen, ja vuonna 2018 jopa 97,5 % kokonaisjätemäärästämme kierrätettiin. Vain 0,02 % päätyi kaatopaikalle.

vastuullisuus-kierratys_900x6754.jpg

Kaatopaikkajätteen suhteellista määrää vähensimme muun muassa kehittämällä jäteaseman jätteidenkeruulaitteistoja ja korostamalla henkilöstölle entistä enemmän kierrätyksen merkitystä. Ylläpidämme jäteasemaa jatkuvasti ja tarvittaessa henkilöstömme tekee manuaalista jätteiden lajittelua ennen jätejakeiden kuljettamista pois tiloistamme.

Jo 7 500 LED-lamppua

Lahden tuotantolaitoksellamme on tehty pitkäjänteistä ja systemaattista työtä tuotantoprosessien ja tilojen käytön energiatehokkuuden kehittämiseksi. Projektia on jatkettu myös vuosina 2018 ja 2019. Hartwall Lahden yhteensä 10 000 valaisimesta jo 7 500 on korvattu LED-valaisimilla, ja niiden kattama pinta-ala vastaa yhteensä noin 19 jalkapallokenttää. Myös koko Karijoen yksikön valaistus on korvattu LED-valaistuksella.

Samassa yhteydessä olemme asentaneet liiketunnistimia, jotka optimoivat valaistusta sammuttamalla ja sytyttämällä valoja automaattisesti. Ledeillä voidaan säästää, sillä ne käyttävät jopa viisi kertaa vähemmän energiaa aiempiin valaisimiin verrattuna. Jos tilan käyttötarkoitus on muuttunut alkuperäisestä, säästö voi olla jopa 8−9-kertainen.

Lämpöä ja sähköä säästyy fiksuilla ratkaisuilla

Vuonna 2018 aloimme hyödyntää nestemäisen hiilidioksidin kylmäenergiaa tuotannossamme, mikä on vähentänyt höyryenergian tarvetta ja sähkönkulutusta. Höyryn säästö on vuodessa 3 500 MWh, joka on noin 8 prosenttia vuosittaisesta höyryn tarpeesta Lahden tuotantolaitoksessamme.

vastuullisuus-hoyry-900x675.jpg

Myös vuonna 2017 käyttöön otettu lämpöpumppu on pienentänyt Hartwallin lämpöenergian ja sähkön tarvetta. Lämpöpumppu ottaa energian talteen kylmäkoneiden lauhduttimista ja siirtää sen kuumaan käyttöveteen. Vuonna 2018 lämpöenergian kulutus laski 8,3 %, 46,1 megajouleen yhtä tuotettua hehtolitraa kohden (2017: 50,3).

Samalla sähkönkulutus laski noin 3,8 %. Vuonna 2018 sähköä kului 9,16 kilowattituntia tuotettua hehtolitraa kohden (2017: 9,52).

Vaikutamme omiin päästöihimme myös optimoimalla käyttämämme lämpömäärän tuotantomääriin nähden, sillä tuotannon volyymin pienentyminen johtaa pienempään tuotantoprosessin lämpöhyötysuhteeseen.

Vesi kiertää tuotannossa

Vuonna 2018 Hartwallin Lahden tuotantolaitoksen vedenkulutus väheni 10 % vuoden 2017 tasosta. Kulutus laski 2,87 litrasta 2,85 litraan vettä yhtä tuotettua juomalitraa kohden. Optimoimme vedenkulutusta kierrättämällä vettä eri tuotantovaiheissa kuten pesuissa ja höyryntuotannossa.

Hiilidioksidi otetaan talteen

Valtaosa Hartwallin tuotannon hiilidioksidipäästöistä syntyy höyryn- ja lämmöntuotannosta. Tämä energia tuotetaan maakaasulla ja biokaasulla, joka kattaa reilut 10 prosenttia käyttämästämme kokonaislämpöenergiasta. Biokaasu tuotetaan paikallisesti Lahden Kujalan jätteidenkäsittelylaitoksella panimomme lähellä.

Kaikki Hartwallin juomat sisältävät hiilidioksidia, josta puolet tuotamme itse ja puolet ostamme. Oma CO2-tuotantomme perustuu oluen käymisprosessissa syntyvään hiilidioksidiin, joka otetaan talteen, nesteytetään, puhdistetaan ja palautetaan tuotantoprosessiin.

Kiertotaloutta panimolla: biojätteestä syntyy etanolia

Minimoimme jätteidemme määrää kierrättämällä myös tuotannossa syntyviä sivujakeita.

Tuotannostamme yli jäävä hiiva sekä tuotannossa syntyvät ylijäämänesteet menevät bioetanolin raaka-aineeksi Hartwallin Lahden panimon yhteydessä sijaitsevalle St1:n bioetanolin valmistuslaitokselle, joka käyttää raaka-aineenaan Päijät-Hämeen Viljaklusterin toimijoiden tuotannosta syntyviä sivutuotteita.

St1:n Lahden Etanolix-laitoksen kapasiteetti on 1 miljoonaa litraa bioetanolia vuodessa. Noin 40 prosenttia bioetanolista on valmistettu Hartwallin toimittamista raaka-aineista.

Lisäksi kaikki oluen panemisessa syntyvä mäski myydään eläinten rehuksi.

Pakkaukset ja laitteet: isoja vaikutuksia pienillä muutoksilla

addremove

Ainoa panimo, joka täyttää lasipulloja uudelleen

Me Hartwallilla olemme ainoita Suomessa, jotka yhä pullottavat juomia kiertolasipulloihin. Kun tyhjät pullot palautetaan kauppaan, ne säilytetään ehjinä. Hartwallin juomia kauppoihin vievät kuljettajat ottavat tyhjät pullot kyytiin ja tuovat ne Lahden panimollemme pesuun ja uudelleentäyttöön.

Pullojen pesu ja uudelleentäyttö on kestävää kiertotaloutta, sillä kiertolasipullot täytetään uudelleen useita kymmeniä kertoja. Se on erittäin ympäristöystävällinen pakkausmenetelmä – pullon naarmut kertovat sen pitkästä elämästä ja useista täytöistä. Vanhimmat nyt kierrossa olevat pullot on valmistettu vuonna 1995.

Sama koskee myös kaikkia Hartwallin ravintola-astioita eli kegejä. Kun kuljettaja vie juomia baariin tai ravintolaan, ottaa hän samalla tyhjät astiat kyytiin. Ne pestään ja uudelleentäytetään Lahdessa. Metalliset ravintola-astiat kestävät loistavasti uudelleentäyttöä.

Ekologiset kylmälaitteet ja vallankumouksellista hanateknologiaa

Hartwallilla on reilut 30 000 kylmäkaappia, isoista myymäläkalusteista pieniin liikuteltaviin kaappeihin. Vuonna 2018 hartwallilaiset asensivat energiatehokkaat kylmälaitteet mm. 380 Kotipizza-ravintolaan. Kaikki hankkimamme uudet kaapit ovat energiatehokkaita ja kuluttavat vanhoja kaappeja vähemmän sähköä sekä viilentämiseen että valaisemiseen.

Hartwallin käyttämien kylmäkaappien keski-ikä on reilusti yli 10 vuotta. Kunnostamme ja otamme uudelleen käyttöön suuren osan asiakkailla hajonneista kylmäkaapeista. Jos kaappi joudutaan romuttamaan, varmistamme että romutuksen hoitava kotimainen yhteistyökumppanimme hoitaa ympäristövelvoitteensa moitteettomasti.

Vuonna 2018 jatkoimme vihreää hanateknologiaa hyödyntävien David-hanojen markkinointia: hanoja oli vuoden loppuun mennessä käytössä jo yli 1 300 kappaletta, ja työ jatkuu myös vuoden 2019 aikana. Innovatiivisen teknologiansa ansiosta David-hanat kuluttavat 60 prosenttia vähemmän energiaa kuin perinteinen hanateknologia ja niiden pesutarve on lähes olematon.

Laadukasta hanaolutta ympäristöystävällisesti

Vuoden 2017 aikana Hartwall perehdytti kolmen kouluttajan voimin 21 ravintolaa Heineken Star Serve -tarjoilurituaaliin ja kahdeksan Lapin Kulta Pohjantähti -tarjoilurituaaliin. Tarjoilurituaalilla viitataan laadukkaan hanaoluen erityiseen tarjoilutapaan, mikä ohjaa kulutusta laadukkaaseen nautiskeluun. Rituaalilla varmistetaan, että olueen liittyvä käsittely, hygienia ja tarjoilu hoidetaan asiaankuuluvalla tavalla. Lisäksi lanseerasimme jo 2012 ravintoloihin ympäristöystävälliset David-hanat, jotka ohjaavat kulutusta laatuun määrän sijaan. Hanoja on käytössä tällä hetkellä yli 1 300.

Pakkaukset:

Pieni kevennys pulloon ja tölkkiin, jättisäästö muovin ja alumiinin käyttöön

Vuonna 2018 Hartwall kehitti juomapakkauksistaan entistä ympäristöystävällisempiä.

Hartwallin muovipulloissa on nyt kevyempi korkki sekä matalampi pullon suu. Myös Hartwallin alumiinitölkkejä kevennettiin vuonna 2018. Pienillä muutoksilla on iso vaikutus.

Sosiaalinen vastuu:

Ihmiset

Sosiaalinen vastuumme kattaa paitsi koko henkilöstömme myös kuluttajat ja alihankintaverkostomme. Huolehdimme työntekijöidemme turvallisuudesta ja hyvinvoinnista ja varmistamme, että johtamistaidot ovat organisaatiossamme korkealla tasolla. Kuluttajille tarjoamme laadukkaita, vastuullisia tuotteita ja pyrimme samalla rakentamaan vastuullista ja nautinnollista suomalaista juomakulttuuria. Pidämme aktiivisesti yhteyttä kuluttajiin ja kuluttajapalvelumme on tavoitettavissa myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Kuluttajat ovat mukana myös tuotekehityksessämme.

Osaava henkilöstö on tärkein voimavaramme

addremove

Henkilöstömme osaamisen kehittäminen on meille tärkeää. Sen kautta varmistamme, että menestymme yksilöinä ja yrityksenä nyt ja tulevaisuudessa. Osaamisen kehittäminen tukee myös työhyvinvointia: jotta henkilöstömme voi hyvin ja jaksaa työssä, tulee osaamisen ja taitojen olla ajan tasalla.

Laadimme vuosittain henkilöstön koulutussuunnitelman yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa. Vuonna 2018 olemme tuoneet koulutustarjontaa laajemmin koko organisaation käyttöön ja avanneet uuden koulutuskalenterin. Näin pyrimme varmistamaan, että koulutustarjonnasta löytyy jokaiselle osaajallemme jotakin.

Vuonna 2018 järjestimme ja toteutimme useita koulutuksia eri puolilla Hartwallia. Koulutimme osaajiamme esimerkiksi asiakastyöhön sekä tehtäväkohtaisiin taitoihin liittyvissä asioissa. Tarjolla oli myös laaja kattaus turvallisuusaiheisia koulutuksia, esimieskoulutusta, rekrytointikoulutusta ja työhyvinvointivalmennusta.

Hartwallin myyntihenkilöstölle järjestettiin jo kolmatta kertaa Asiakaslähtöinen ote myyntityössä -koulutusohjelma: 16 osallistunutta hartwallilaista saivat myynnin ammattitutkintonsa komeasti päätökseen loppuvuodesta 2018. Koulutuksen tavoitteena on lisätä erityisesti kenttämyynnin sekä myynnin tuen myynnillisiä valmiuksia, myynti- ja neuvottelutaitoja sekä kokonaisvaltaista kaupallista myyntiosaamista.

Vuonna 2018 Hartwallilla jatkui vuonna 2017 alkanut Thirst for Talent -ohjelma, jonka kautta saimme sitoutettua organisaatiomme huippuosaajia ja vietyä heidän strategista ajatteluaan uudelle tasolle. Ohjelman avulla kehitämme myös osastojen välistä yhteistyötä ja autamme henkilöstöämme verkostoitumaan monipuolisesti eri toimintojen kanssa.

Lisäksi kehitimme kehityskeskustelukulttuuriamme päivittämällä siihen käytettävät työkalut ja järjestämällä kehityskeskusteluvalmennuksia henkilöstölle ja esimiehille. Olemme vuoden 2018 aikana myös kehittäneet työnkiertomallia ja työnopastusta.

Esimieskoulutuksilla lisää työhyvinvointia

Yksi Hartwallin tärkeimpiä työhyvinvoinnin osa-alueita on esimiestyön kehittäminen. Kaikille toimihenkilöille ja ylemmille toimihenkilöille tehdään vuosittain henkilökohtaiset kehityssuunnitelmat, joiden painopiste on työssäoppimisessa.

Henkilöstöjohtamisen fokusalueita vuonna 2018 olivat johtamiskulttuurin ja suoritusjohtamisen kehittäminen, osaamisen kehittäminen ja osastojen välinen yhteistyö esimerkiksi erilaisten talent-ohjelmien muodossa. Työhyvinvoinnin ja turvallisuuden fokusalueita olivat kokonaisvaltaisen työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden edistäminen yhteistyössä HR- ja turvallisuusorganisaation sekä esimiesten kanssa.

Vuoden 2018 aikana pidimme esimiehillemme rekrytointivalmennuksia ja koulutimme heitä valmentavaan johtajuuteen ja työkykyjohtamiseen liittyvissä asioissa. Valmennusten myötä pystymme paremmin varmistamaan organisaatiomme kilpailukyvyn tulevaisuudessa sekä luomaan yhteiset laatustandardit rekrytoinneillemme. Otimme myös konkreettisia askelia kohti valmentavaa johtamiskulttuuria kouluttamalla esimiehiä valmentavaan johtajuuteen.

Henkilöstökysely: tukea on tarjolla työpaikalla

Hartwallilla toteutettiin vuonna 2018 laaja henkilöstökysely. Henkilöstökyselyn avulla saadaan konkreettista tietoa siitä, mitkä asiat ovat työyhteisössämme hyvin ja mitä asioita tulee vielä kehittää. Hartwallin henkilöstökyselyn vastausprosentti oli 72 %. Vastausprosentti oli erinomainen kaupallisissa toiminnoissa (91 %) sekä hallinnossa (87 %).

Henkilöstökyselyn tulosten perusteella hartwallilaiset kokevat, että tiimien sisällä tuetaan ja autetaan kollegoita, ja että työllä on selkeät tavoitteet. Hartwallilaisuudesta ollaan ylpeitä. Erityshieno parannus edellisvuosien tuloksiin saatiin onnistumisten juhlimiseen liittyen: hartwallilaiset kokevat, että hyvin menneitä asioita juhlistetaan työpaikalla paljon entistä enemmän.

Parannettavaa löytyy osastojen väliseen yhteistyöhön ja kehityskeskustelukulttuuriin liittyen. Myös esimiestyön kehittäminen jatkuu. Positiivista on, että tuoreimmissa tutkimustuloksissa hartwallilaiset kertovat esimiestensä motivoivan heitä kiitettävästi.
Tulosten pohjalta kaikki Hartwallin tiimit ovat asettaneet omat kehitystavoitteensa, joita seurataan vuoden mittaan.

Parempia suorituksia yhdessä

Hartwallilla suoritusjohtaminen on johtamisen avainprosessi, jonka tavoitteena on, että jokainen tietää ja ymmärtää oman tehtävänsä ja roolinsa yrityksen tavoitteiden ja strategian saavuttamisessa. Suoritusjohtamisessa tavoitteet asetetaan yhdessä, suorituksia mitataan tasapainoisesti, hyvät suoritukset palkitaan ja yksilöitä sekä tiimejä ohjataan kehittämään osaamista järjestelmällisesti. Näin Hartwallilla varmistetaan, että kaikilla on mahdollisuus saavuttaa tavoitteensa ja saada tukea niiden saavuttamiseen. Mukana ovat kaksi kertaa vuodessa järjestettävät kehityskeskustelut, mutta niiden lisäksi hartwallilaiset saavat jatkuvaa tukea esimiehiltään tavoitteiden saavuttamiseksi.

Henkilöstön keskuudessa työn eri osa-alueiden arviointi ja kehittäminen on herättänyt suurta kiinnostusta. Uudistettu suoritusjohtamisprosessi näkyy myös laajana ja toimivana työnkiertona Lahden tuotantolaitoksessa.

Vuoden 2018 aikana selkeytimme suoritusjohtamisen prosessia tarkentamalla vuoden alussa käytävän suoritus- ja tavoiteasetantakeskustelun sekä elo-syyskuussa käytävän seurantakeskustelun sisällöt ja tavoitteet. Ennen elokuussa pidettyjä seurantakeskusteluja järjestimme kehityskeskustelukoulutuksia esimiehille ja muulle henkilöstöllemme. Vaikka työtehtävistä, osaamisesta ja tavoitteista on keskusteltu aiemminkin, uudistetulla toimintatavalla varmistamme, että keskustelut ovat sisällöllisesti laadukkaita ja että ne tukevat työntekijöiden osaamisen kehittymistä.

Turvallisesti töissä

addremove

Työntekijöiden ja työympäristön turvallisuus on Hartwallille tärkeää. Lähtökohtamme on, että jokainen työntekijämme ja yhteistyökumppanimme voi palata työpäivän jälkeen terveenä kotiin.

Hartwallilla työturvallisuutta kehitetään pitkäjänteisesti, ja tavoitteenamme on tuoda työturvallisuus osaksi kaikkea tekemistämme. Keskitymme erityisesti työkyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen sekä tapaturmien ennaltaehkäisyyn. Tätä vahvistetaan määrittelemällä jokaiselle esimiehelle kehityskeskustelun yhteydessä vähintään yksi tavoite, joka edistää turvallisuutta omassa tiimissä tai osastolla.

Vuonna 2018 olemme järjestäneet tavoitteen tukemiseksi työturvallisuuskoulutuksia ja tehneet erilaisia riskienarviointeja ja työturvallisuushavaintoja.

Turvatuokioilla (DuPont STOP-auditointi) havainnoimme turvallisia ja epäturvallisia asioita ja näiden suhdetta työympäristössämme ja lisäämme henkilöstön turvallisuustietoutta. Koulutimme vuonna 2018 lisää turvatuokiohavaintojen tekijöitä. Tätä kehitystä pyrimme jatkamaan ja saamaan myös lisää työntekijöitä mukaan turvatuokioiden tekoon. Työturvallisuuskorttikoulutuksien järjestämistä on jatkettu ja jatketaan myös tulevaisuudessa.

Tavoitteena nolla työtapaturmaa

Hartwallilla sattui vuoden 2018 aikana 12,4 työpaikkatapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti (2017: 11,6 ja 2016: 15,0). Tavoitteenamme on edelleen vähentää tapaturmataajuutta ja -vakavuutta vähintään 10 % verrattuna vuoteen 2014, jolloin tapahtumaprosentti oli kaikkien aikojen alhaisin. Pitkällä aikavälillä tavoitteemme on nolla tapaturmaa vuodessa. Vuoden 2018 saavutus – viisi kalenterikuukautta, joiden aikana poissaoloon johtaneita työpaikkatapaturmia ei sattunut lainkaan – rohkaisee meitä kohti tavoitetta.

Työmatkatapaturmat vähentyivät vuonna 2018 huomattavasti edellisestä vuodesta. Työmatkoilla sattui 1,5 tapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohti (2017: 3,8). Työmatkojen ja vapaa-ajan turvallisuutta kehitämme viestintäkampanjoin ja henkilöstölle tietoa jakamalla.
Lisäksi parannamme työsuojelun yhteistoimintaa osallistamalla alueiden työsuojelun yhteistoimintahenkilöt työturvallisuuden kehittämiseen heidän omilla alueillaan.

Vuonna 2018 auditoitiin Hartwallin tuotanto-toimitusketjun toimintajärjestelmä, joka koostuu sertifioiduista osa-alueista ISO9001 (laatu), IS014001 (ympäristö), FSSC22000 (tuoteturvallisuus) ja OHSAS18001 (työterveys ja -turvallisuus). Vuonna 2018 sertifioitiin uudistettujen ISO9001:2015- ja ISO14001:2015-standardien mukaiset järjestelmät.

Hartwallilaisten hyvinvointiin panostetaan

addremove

Hyvinvoiva henkilöstö mahdollistaa Hartwallin menestyksen myös tulevaisuudessa.

Vuonna 2018 päivitimme työkyvyn tukemisen mallimme ja koulutimme henkilöstön ja esimiehet uuden mallin mukaiseen toimintaan. Otimme myös käyttöön Mehiläisen tarjoaman Esimieskompassi-järjestelmän helpottamaan ja systematisoimaan työkyvyn tukemista. Järjestelmän kautta on hoidettu vuoden aikana 77 tehtävää, ja esimiehiltä saadun palautteen perusteella järjestelmästä on ollut hyötyä. Työntekijät tulevat helpommin ja rohkeammin juttelemaan omasta työhyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan sekä toivovat työterveysneuvotteluja, joiden määrä onkin vuoden aikana kasvanut.

Käsittelemme työhyvinvointiin liittyviä aloitteita yleisten aloitekanavien sekä työsuojelutoiminnan kautta. Vuonna 2018 otimme käyttöön myös anonyymin palautekanavan.

Pitkän aikavälin tavoitteenamme on työkyvyttömyysriskien hallinta sekä ennaltaehkäisevien toimenpiteiden kehittäminen: työterveysneuvottelujen järjestäminen varhaisemmassa vaiheessa ja ammatillisen kuntoutuksen aktiivinen hyödyntäminen.

Tuemme hartwallilaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia

Tuemme hartwallilaisten fyysistä toimintakykyä Sporttipassilla, erilaisilla aktivoinneilla ja työfysioterapeutin palveluilla. Lahden tuotantolaitoksen kaikille hartwallilaisille avoin, Kuntokellarina tunnettu liikuntatila muutti keväällä 2018 uuteen isompaan tilaan. Samalla sinne hankittiin uusia laitteita ja välineitä, joiden käyttöön oli tarjolla opastusta.

Psykososiaalisen kuormittavuuden vähentämiseen ja ennaltaehkäisyyn tarjoamme työpsykologin palveluita, työnohjausta sekä verkossa toimivaa Auntie-hyvinvointipalvelua.

Tavoitteenamme on tukea työntekijöidemme hyvinvointia ennaltaehkäisevästi ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Panostamme myös työn psykososiaalisen kuormittavuuden entistä aktiivisempaan seurantaan.

Sairauspoissaoloja reilusti teollisuuden keskiarvoa vähemmän

Hartwallin sairauspoissaolojen keskiarvo vuonna 2018 oli 4 % (2017: 3,7 %). Henkilöstömme pitkäkestoisten poissaolojen määrä laski, mutta haasteena oli hengitystieinfektioista aiheutuvien poissaolojen määrän voimakas kasvu. Hartwall tarjosikin influenssarokotteet koko henkilöstölle syksyllä 2018, tavoitteena pienentää sairastavuutta ensi vuoden flunssakauden aikana.

Sairauspoissaoloja Hartwallilla on edelleen teollisuuden keskiarvoa (6,5 %) huomattavasti vähemmän.

Virkistystä henkilöstölle:

Thirst for Talent -ohjelma tuo uusia näkökulmia hartwallilaisille

Thirst for Talent -ohjelma tuo eri puolilla Hartwallia työskenteleviä ihmisiä yhteen. Jo neljättä vuotta käynnissä oleva ohjelma tarjoaa uusia työkaluja ja mahdollisuuden ammatilliseen kehittymiseen.

Petokala tuopissa:

Kippis Vesijärvelle

Hartwall on mukana Vesijärven suojelutyössä. Tänä syksynä Hartwallin lahjoittamilla rahoilla istutettiin kaivattuja petokaloja putsaamaan järven kalakantaa.